Bemutatkozás

Üdvözöllek az oldalamon!

Szabóné André Karolina vagyok, fizikus, meteorológus.

Blogom célja az ismeretterjesztés: a kutatók és a nem kutatók közötti párbeszédbe való bekapcsolódás. Szeretném egyszerűen elmagyarázni, amit tudok.

A fő témák a meteorológia és a légkörfizika lesznek, illetve időnként a doktori fokozat megszerzéséért folytatott küzdelem is lehet, hogy szóba kerül és tervezek írni pár bejegyzést a kutatói életről, feladatokról is.

Rólam

A középiskolában informatika szakot végeztem, megtanítottak a programozás alapjaira, ami később nagyon jól jött.

Utána elvégeztem az ELTE-n a fizika alapképzést, meteorológia szakiránnyal. A szakdolgozatomban két numerikus időjárás előrejelző modell segítségével vizsgáltam egy hideg légpárnás időszakot.

Ezután a meteorológia mesterképzés következett, időjárás előrejelző szakiránnyal. A hideg légpárnás témát vittem tovább.

Ezután úgy döntöttem, hogy tovább megyek a tudományos pályán és jelentkeztem a 3 éves doktori képzésre (ez még a régi rendszerben volt). Úgy alakult, hogy éghajlati modellel kezdtem foglalkozni. Nem akartam klímakutató lenni, de így alakult. Az a jó benne, hogy a hideg légpárnás témával továbbra is foglalkozhattam, illetve foglalkozhatok.

A három év letelte után Sopronban kaptam állást, a Geodéziai és Geofizikai Intézetben (ma már Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet): kutatási asszisztens lettem egy OTKA pályázatban. A pályázat fő témája a Schumann rezonancia tranziensek, illetve része a vörös lidércek vizsgálata is. Ha valami nem érthető, akkor azt majd elmagyarázom ebben a blogban.

Nagyjából 2020. eleje óta vagyok az Intézetünk MTMT adminisztrátora (5-ös szintű, ha ez mond valamit), így 2020. nyarán egy kis képzést is tartottam a munkatársaknak.

A doktori témámmal nagyon lassan haladok, néha elbizonytalanodom, hogy vajon nekem való-e a kutatói pálya, máskor viszont határozott vagyok. Ez egy küzdelem számomra és azt gondolom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy blogot indítok. Segít rendszerezni a tudásomat, a gondolataimat és szeretném egyszerűen elmagyarázni, amit tudok.

Remélem te is hasznosnak fogod találni az írásaimat!

Mielőtt bármilyen anyagot felhasználsz az oldalamról, kérlek, olvasd el az ÁSZF-et! Köszönöm!